Település hírek

Munkahelyteremtéssel is jár Ozorán a vár fejlesztése


Másfél milliárd forintos uniós és állami támogatásból újul meg az ozorai várban és környéke. A beruházásról már aláírták a támogatási szerződést.

Ozorai vár

Ozora reneszánsz várkastélya igazi különlegesség a hazai műemlékek közül, a kora reneszánsz építészet első magyarországi épülete, amely mind a mai napig fennmaradt. Igaz, a Pipo várkastélyt is többször átépítették a XV század óta.

Hirt Ferenc

Nemrég kiderült, hogy a Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán „Reneszánsz világ a Cinca –mentén” az ozorai Pipo- várkastély turisztikai célú fejlesztése támogatásban részesült. Az elnyert támogatás 1,47 milliárd Ft.

A másfél milliárd forintos uniós és állami támogatásról szóló szerződést Varga Kálmán, a Pipo-várat felügyelő Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója és Sebestyén Attila, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség operatív igazgatója írta alá.

A szép múltú település jövője szempontjából nagy jelentőségű ez a nap, illetve a most kezdődő beruházás - mondta a szerződéskötés alkalmából Hirt Ferenc országgyűlési képviselő. Hozzátette, biztos abban, hogy sok vállalkozás épül a fejlesztésre, így az fellendülést fog jelenteni a falu számára.

A felújítással a közvetlen célkitűzések között szerepel a humánerőforrás fejlesztés és munkahelyteremtés, valamint hogy csökkentse a Balaton és a Pécs közötti turisztikai „fekete lyuk” hatást.