Területfejlesztés hírek

45,6 milliárd egy új területfejlesztési pályázatra

Regisztrációt hirdetett a Nemzetgazdasági Minisztérium helyi akciócsoportok megalakítására, melyek a közösségi szinten irányított városi fejlesztéseket koordinálnak.
Erről Rákossy Balázs, az Európai Uniós források felhasználásáért felelős államtitkára tájékoztatta az MTI-t. A majd 50 milliárdos program a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósulhat meg. A regisztráció célja akciócsoportok megalakítása, amelyek feltárják a helyi szükségleteket és lehetőségeket, egyúttal ösztönzik a helyi szereplők együttműködését. Ezek a közösségek aztán a kultúra és a közösségépítés terén gondolkodhatnak fejlesztésekben.

rakossy2
 
Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium Európai Uniós források felhasználásáért felelős államtitkára

A Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések legalább 10, de legfeljebb 150 ezer fős településeket céloz meg. lehet. Településmérettől függő lesz a felhasználható forrás: 500 milliótól 1,5 milliárd forintig egy-egy pályázat esetében. Kulturális és közösségi terek, szolgáltatások fejlesztése, kínálatuk bővítése kaphat támogatást, amelyek hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlesztéséhez is. Pályázhatnak városi kulturális intézmények felújítására, eszközfejlesztésre, városrészi közösségi terek infrastrukturális felújítására, valamint közterek közösségi tér funkcióval való bővítésére. Támogathatóak közösségszervező tevékenységek, helyi identitást erősítő tevékenységek is.

MTI / MCOnet