Területfejlesztés hírek

A Drenik Hungary Kft. bővíti a gyárát Szolnokon.

A beruházások magyarországi feltételei kedvezőek: az EU-ban itt a legalacsonyabb az adó, fejlett infrastruktúra veszi körül és van szakképzett munkaerő. Az M4-es gyorsforgalmi út 2019 végére Ceglédig, jövőre Abonyig és 2021 végéig Törökszentmiklósig fog elkészülni.
Magyarország sikerét a megyeszékhelyek adják, erre jó példa Szolnok is. A városban a Stadler vasúti jármű csoport nemrég kapott építési engedélyt, tavaly a Béres Gyógyszertár Zrt. épületét adták át és a spanyol Segura is kapacitásnövelő beruházást indít. A szolnoki beruházásoknak köszönhetően 2018-ban gyors ütemben erősödött a magyar gazdaság, a GDP 5%-al nőtt. Magyarországon 2010-től 820 ezer új munkahely jött létre és ez a szám csak növekedni fog a jövőben, ezt jól mutatják a szolnoki beruházások is.
 
A Drenik Hungary Kft. a belgrádi DRENIK ND D.o.o cég leányvállalata a legjelentősebb papírgyártó cég Délkelet-Európában és 2015 óta van jelen Szolnokon. A Drenik Hungary Kft. 8 milliárdos beruházásba vág bele, hogy bővítse a gyárát, így Szolnokon 110 új munkalehetőség lesz a környéken élők számára. A beruházáshoz a kormány is hozzájárul egymilliárd 360 millió forinttal egy vissza nem térítendő támogatás formájában.


A beruházások magyarországi feltételei kedvezőek.
                                                                                            A beruházások magyarországi feltételei kedvezőek
 
A bővítéssel a gyár termelési kapacitása megduplázódik és termelési értéke növekedése tovább fog emelkedni. A termékeket a térség más országaiba is szállítják majd, mint Románia vagy Szlovákia.

A beruházással Magyarország szorosabbá szeretné fűzni a kapcsolatot Szerbiával, ami látszólag meg is valósult, hiszen Magyarország és Szerbia kétoldalú kereskedelmi forgalma elérte a 2,5 milliárd eurót, amiből a magyar kivitel közel 1,6 milliárd euró volt.
 
A tervek szerint Nebojsa Dordević, a Drenik Hungary Kft. tulajdonosa három év múlva felépít egy 19 ezer négyzetméteres raktárat és egy 6 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot, ahova új gépsort helyez majd el. Az elkövetkezendő években a papírgyártásukat megduplázzák és a feléből saját készterméket fognak gyártani. A termelési kapacitás elérheti a 450 tonnát.
 
A bővítéssel a gyár termelési kapacitása megduplázódik.
A bővítéssel a gyár termelési kapacitása megduplázódik

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere kiemelte,hogy a cégnél jelenleg 92 szolnoki lakos dolgozik, akik tapasztalattal rendelkező munkaerőnek számítanak. A képzés, ami elérhető a városban illeszkedik a munkaerőigényhez.
 
A Drenik Hungary Kft. fontosnak tartja a környezetkímélő technológiák elsajátítását és alkalmazását, az ISO-szabványok bevezetését és, hogy megfeleljen az EU és Magyarország elvárásainak.

V.Zs.