Területfejlesztés hírek

A siroki vár 350 milliós beruházása a foglalkoztatás bővítését is szolgálja

A megújult siroki várat a napokban adták át,  beruházás - amely az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-magyarországi Operatív Programjában, uniós támogatással valósult meg - több mint 350 millió forintba került.

A Bükk és a Mátra határán a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye felett áll a vár. A középkorban a Tarna-völgyében észak felé vezető utak lezárására és ellenőrzésére igen alkalmas helyen épült, bár elsősorban földesúri magánvár volt, stratégiai szerepet alig játszott. A beruházás során megerősítették az alsó vár falait, egy, a vár történetét bemutató múzeumot alakítottak ki a hozzá tartozó szociális blokkal együtt, kézműves műhelyeket rendeztek be és kilátóteraszokkal övezték a várfalat. Sirok polgármestere azt várja a beruházástól, hogy évente mintegy 60 ezren keresik majd fel a várat.

 A siroki vár beruházásának látványterve

A siroki vár beruházásának látványterve

 

Horváth László,

A Siroki vár hazánk egyetlen ún. barlangvára, s mint ilyen feltétlenül megőrzendő nemzeti érték. Cél volt a fejlesztéssel hazánk egyetlen sziklavárához kapcsolódó idegenforgalmi potenciál növelése, a térségben élők társadalmi, szociális felzárkóztatásának elősegítése, idegenforgalmi központ kialakítása. A projekt szervesen illeszkedik az ÚMFT céljaihoz és horizontális politikájához, valamint az ÉMOP-hoz.

 

Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője arról szólt, hogy Sirok és a Tarna-völgye különleges hely a magyarság számára, mert számos királysír található a területen, erre a kultikus erőre pedig a mai magyaroknak is nagy szükségük van. Úgy vélte: az, hogy a vár élettel telik meg, azt jelenti, hogy van gazdája a létesítménynek és a környék lakói bízhatnak a jövőben.

 

A projekt gazdasági célja a turisztikai vonzerő és kínálat növelésével pótlólagos magántőkére épülő beruházások generálása (helyi és térségspecifikus termékek előállítása, szálláshely kapacitásbővítés, éttermi infrastruktúra fejlesztése, stb.), foglalkoztatás bővítése, a térség megtartóerejének javítása, felzárkóztatás elősegítése.

 

Forrás és képek: MTI,sirokivar.hu