Területfejlesztés hírek

A világon is egyedüli beruházást hagytak jóvá Szegeden

A nemzeti fejlesztési bizottság jóváhagyta az uniós nagyprojektként, három országban megvalósuló lézer kutatóközpont szegedi beruházásának beillesztését az Új Széchenyi Tervbe.A nettó beruházási összegből 15 százalék a magyar önrész, a 85 százalék pedig uniós támogatás. Az Extreme Light Infrastructure (ELI) program célja egy rendkívül rövid impulzusidejű, a jelenleg létező legnagyobb lézernél tervek szerint ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű berendezés létrehozása. Az ELI lesz a világon az első olyan berendezés, amellyel a fény és az anyag kölcsönhatását a legnagyobb intenzitással lehet majd vizsgálni. Az anyag- és élettudományok terén is használható vizsgálatra, de akár új anyag előállítására is alkalmas lesz.

 

ELI

A világon is egyedüli beruházást hagytak jóvá SzegedenNemrég elkészült az európai Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt részeként létrehozandó szegedi lézer-kutatóközpont megvalósíthatósági tanulmányának tudományos része.

A beruházás első fázisa várhatóan 2015. december végére fejeződik be, a második fázisára pedig 2017 decembere a befejezési határidő. A beruházás előkészületi munkálatai, a tereprendezés már megkezdődött az egykori orosz laktanya területén, az építkezés várhatóan a jövő év második negyedévében indulhat el.

Az első fázisban, a folyó uniós költségvetési ciklusban nettó 47 milliárd, míg a 2020-ig tartó következő fázisban nettó 14,3 milliárd forint fordítható a magyar projektre.