Területfejlesztés hírek

Heves megye legnagyobb borászata épült fel

A Varga Pincészet Kft. közel kétmilliárd forintból, két év alatt a heves megyei Feldebrőn a borvidék legnagyobb borászatát építette fel. A mintegy húsz munkahelyet is létrehozó új létesítményben idén eddig 7,7 millió kilogramm szőlőt dolgoztak fel.
A vállalkozás eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a feldebrői pincészet létrehozásába, az előreláthatólag 6-7 év alatt megtérülő beruházás finanszírozását 100 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás és 1,2 milliárd forint kedvezményes kamatozású növekedési hitel is segítette. A fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a borászat tárolókapacitása, amelyből mintegy 3,3 millió liter az erjesztőkapacitás, ugyanakkor további fejlesztésssel a feldolgozó kapacitás 15-16 millió kilogrammra bővíthető.


Átadták a Varga Pincészet új borászatát Feldebrőn
A Varga Pincészet Kft. közel kétmilliárd forintból, két év alatt a heves megyei Feldebrőn a borvidék legnagyobb borászatát építette fel


A Varga Pincészet tulajdonosait szoros baráti és üzleti szálak fűzik az Egri borvidékhez, ahol közel két évtizede 55 hektárnyi szőlőterülettel is rendelkeznek. Emellett azért választották a fejlesztés helyszínéül Feldebrőt, mert a térségben jelentős kékszőlő telepítések folynak, míg a cég badacsonyörsi borászatának környékén, a Balatoni borrégióban már nem tudtak több kékszőlőt felvásárolni. 


MTI/T.D.