Területfejlesztés hírek

Informatikai-távközlési beruházás Fehérgyarmat környékén

Fehérgyarmat környékén optikai kábel gerinchálózatot építenek ki egymilliárd forint értékben a Digitális Magyarország program részeként. A beruházást a Széchenyi 2020 finanszírozási program 855,96 millió forintos támogatásával valósítják meg.
A fejlesztés a szatmári kistérség 41 települését érinti, ahol 2018. végéig 160 kilométer hosszú optikai kábel gerinchálózatot építenek ki. Az európai uniós támogatású projekt alapkövét december 9-én helyezték el Fehérgyarmaton, ahol egy irodát is nyit majd SzamosNet Kft.. Az érintett 41 városban és községben csaknem tízezer háztartás számára teszik elérhetővé a szupergyors internetet, amelyhez digitális televíziós és telefonszolgáltatási lehetőség is társul.


internet
A Digitális Magyarország program célja, hogy egymillió háztartásában legyen szupergyors, legalább 30 megabit/másodperc sebességű internet szolgáltatás 


A beruházásnak köszönhetően több olyan szatmári kistelepülésen is el lehet majd érni a széles sávú internet-szolgáltatást, ahol jelenleg egyetlen szolgáltató vállalkozás sem biztosítja azt. A Digitális Magyarország program 2015-ben indult és 2018 végéig pályázati támogatással az ország egymillió háztartásában teremtik meg a szupergyors, legalább 30 megabit/másodperc sebességű internet szolgáltatás elérését./T.D.