Település hírek

Fejlesztik a szarvasi Körösvölgyi látogatóközpontot

Európai uniós forrásból több mint háromszázmillió forintból fejlesztik a szarvasi Körösvölgyi látogatóközpont- és állatparkot, a beruházás révén megduplázható a látogatóközpont évi 20 ezer fős látogatószáma. 
Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból és Környezet és Energia Operatív Programból összesen 42,5 milliárd forint áll rendelkezésre ökoturisztikai létesítmények fejlesztésére. A GINOP-ból turisztikai jellegű fejlesztések valósíthatóak meg, mint a jelenlegi szarvasi fejlesztés, a KEOP révén pedig több mint százezer hektáron végezhető élőhely-rekonstrukció.


Fejlesztik a szarvasi Körösvölgyi látogatóközpontot


Dankó Béla országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Békés megye egyre jobban részesül a turisztikai fejlesztésekben, Szarvas adottságai pedig kiválóak, a természeti környezet mellett a horgász- és vadászturizmus is erős. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a 330 millió forintos támogatásból rendbe teszik a 22 hektáros Anna-parkot, létrehoznak egy lombkorona-sétányt, egy foglalkoztató épületet, amely erdei iskolák és nyári természetvédelmi táborok számára biztosít helyszínt és új parkolókat alakítanak ki. Körülbelül 75 millió forintból új kiállítást alakítanak ki a látogatóközpontban, emellett felépítenek egy nemzeti parki boltot is, ahol a nemzeti park saját feldolgozott termékeit, mézeket, sajtokat árulnak.Fejlesztik a szarvasi Körösvölgyi látogatóközpontotFejlesztik az állatparkot is, többek között ürge kifutót, nyírfajd bemutatót alakítanak ki, és Csehországból hoznak két jávorszarvast. E fajból Magyarországon csak egyetlen példány él - jegyezte meg Tirják László. A beruházást idén nyáron kezdik és várhatóan két év alatt fejezik be. A Körösvölgyi Állatpark 2014-ben nyílt meg, 45 állatfaj bemutatóhelye. Rácz András szavai szerint itt található a Kárpát-medencei vadon élő állatok legnagyobb gyűjteménye.


/T.D.