Település hírek

Hallépcső épült a Békésszentandrásnál az Új Széchenyi terv forrásaiból

Egy 301 m hosszú, megkerülő csatornás hallépcső épült a Békésszentandrási duzzasztó melletti osztószigeten az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja „Élőhelyvédelem és -helyreállítás, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése” elnevezésű pályázati konstrukciójában.

Átadták a Békésszentandrási duzzasztó mellett épült új HALLÉPCSŐT. A Hármas-Körös Békésszentandrási vízlépcső által érintett szakasza természetvédelmi szempontból rendkívül értékes, természetes állapotú vizes élőhely, mely a Natura 2000 hálózatba tartozik, és a Körös-Maros Nemzeti Park részeként országosan védett természeti terület.

Elnyert támogatás: 238.415.347 Ft
A projekt megvalósítása, azaz az építés szakasza: 2013. február 08-tól 2015. május 04-ig tart.

Békésszentandrás

 

Hallépcső épült a Békésszentandrási duzzasztó melletti osztószigeten

 
A folyó teljes hosszában halászati víztér, így természetvédelmi szempontból kiemelkedő fontosságú, hogy a vízi élőlények mozgását a duzzasztómű ne akadályozza. Az 1942-ben üzembe helyezett Békésszentandrási vízlépcső jobb oldali parti pillérében kapott helyet a korabeli tervezési elveknek megfelelően megépített hallépcső, mely funkcióját már nem tudta ellátni. Ezen probléma megoldása érdekében épült az új hallépcső.A próbaüzem és a haltani monitorozás teljes kiértékelése folyamatban van.


-kt-