Település hírek

Stratégiai megállapodást kötött Magyarország Kormánya és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata - Interjú

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatását követően.

- A kormány létrehozta a Modern városok elnevezésű programot. Ennek keretében látogatott el Orbán Viktor miniszterelnök Zalaegerszegre?

- Igen, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke valóban a megyeszékhelyek fejlesztését célzó Modern Városok Program jegyében érkezett - Sopron és Eger után a program harmadik állomásaként – Zalaegerszegre múlt héten, kedden. A látogatás keretében a városházán zártkörű tárgyaláson egyeztettünk Miniszterelnök úrral, az egyeztetésen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere és Bali Zoltán, a gazdasági bizottság elnöke is.

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere stratégia megállapodást kötöttek- Milyen eredménnyel zárult a tárgyalás? Milyen területfejlesztési céljai vannak a városnak a jelenlegi uniós ciklusra vetítve? Ezekben számít a kormány segítségére?
- Magyarország Kormánya és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata között stratégiai együttműködési szerződés született, mely mindenképpen a zalai megyeszékhely fejlődését szolgálja.


Régóta tudjuk, hogy városunk legnagyobb hátránya a közlekedési infrastruktúra állapota. Azért, hogy ez változzon, és faraghassunk ebből a hátrányból, Magyarország Kormánya vállalja, hogy még a mostani fejlesztési ciklusban bekapcsolja Zalaegerszeget a gyorsforgalmi úthálózatba, vagyis, 2018-ig a 76-os főút fejlesztésével kétszer kétsávos gyorsforgalmi úttal csatlakozhat majd a város a meglévő autópálya-hálózatba, azaz az M7-eshez. Emellett még 2018 előtt megkezdődik a Zalaegerszeget Vasvárral, illetve a fővárossal összekötő szakasz építése.

 

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere

 

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere az aláíráskor

 


A megállapodás másik hangsúlyos pontja az iparfejlesztés, ennek célja, hogy a zalai megyeszékhely a régió sikeres, meghatározó része lehessen. A kormány 1 milliárd forintot ad a városnak az inkubátorház fejlesztéséhez, befektetői igény esetén pedig iparvágány épülhet az északi ipari parkhoz. A szerződés értelmében a Tudományos és Technológiai Park címet az országban elsőként elnyert északi ipari parkban egy logisztikai központot alakítunk ki, újabb ütemmel bővülhet az inkubátorház, új csarnokok létesülhetnek, melyek energiaellátását napelem teleppel képzeljük el, továbbá kutatás-fejlesztési és innovációs bázist hozunk létre. Mindehhez szakemberekre van szükség, így szeretnénk fejleszteni az országban elsőként létrejött duális felsőoktatási központot, valamint megalapítjuk a duális szakképző központot.


Mivel Zalaegerszeg az egyetlen olyan megyei jogú város, ahol nincs megfelelő uszoda, egy 50 méteres, 10 pályás, tanmedencés létesítmény létrehozása is szerepel a megállapodásban. A szerződés értelmében másfél milliárd forinttal támogatja a kormány az alsóerdei sport- és rekreációs centrum kialakítását, és a tervek között szerepel egy Mindszenty-zarándokközpont felépítése is. Úgy gondolom tehát, a tárgyalás eredményes volt, a szerződésben foglaltak pedig illeszkednek a jelen európai uniós fejlesztési ciklusra kitűzött céljainkhoz, hiszen 11,2 milliárd forint áll Zalaegerszeg rendelkezésére, melyet elsősorban gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre fordíthatunk.

 

MCOnet-KT